top of page

Tips til barnefotografering


Bertine, 1 år

Jeg har hatt mange barnefotograferinger i studio hos meg det siste året, og jammen kan man konkludere med at barn er forskjellige. De har forskjellige behov, de har forskjellig humør, de blir fenget av forskjellige ting, det er forskjell på hva de ler av, det er i hvertfall forskjell på hvor mye de er interessert i å stå eller sitte stille. Sånn er det - barnefotograferinger er fulle av fart og spenning. Som regel blir jeg både svett og varm før vi er ferdige.

Det er jo akkurat derfor barnefotografering er så gøy - jeg gir av meg selv og får masse tilbake! Masse glede, klemmer, noen vil sitte på fanget, noen vil ha danseshow og andre synger en sang. Barn er fantastiske små vesener, og det er nettopp dette jeg prøver å fange i mine bilder. Den gleden og nysgjerrigheten som bor i alle små, gløden i øynene, smilene, latteren og alt det andre tullet de finner på. Det er hyggelig med bilder av barn som sitter pent og smiler, men er det ikke gøy å også ha noen bilder som fanger personligheten til barnet?

Selv om barn er forskjellige er det allikevel noen fellestrekk. Derfor tenkte jeg å komme med noen tips til dere foreldre som vurderer å ta med barna til fotograf.

Felix, 9 mnd

Felix, 9 mnd

Hvor gammelt bør barnet være?

Alle aldre har sin sjarm, men noen aldre er lettere å fotografere enn andre. Igjen - barn er forskjellig - og du kjenner ditt barn best.

Rundt 4 mnd: Nå kan barnet holde hodet ganske bra selv, og kan klare å følge med på ting som skjer en liten stund. Barnet har også kanskje begynt å smile, og vi kan bruke rangler og ting som lager lyd til å få oppmerksomheten.

Ca 6-10 mnd: Kanskje har barnet begynt å stå på alle fire eller ligge på rygg og leke med tærne? Kanskje barnet også nå har begynt å sitte? Dette gjør at barnet får et nytt perspektiv på verden og er veldig interessert i alt som skjer. Jeg opplever at barn i denne alderen er ganske så blide og fornøyde, så her er det muligheter for å få til noen fine bilder med både smil og latter.

Rundt 1 år: Veldig mange som har vært på nyfødtfotografering hos meg kommer igjen til 1 års-fotografering. Noen ettåringer har begynt å gå, og andre ikke. Barn på 1 år er som regel fornøyd med tilværelsen, de er blide og lette å få med på litt tull. Her kan vi synge sanger, leke borte-titt-tei, blåse såpebobler, kjøre bil, trille vogn, bygge med klosser etc. Når de blir 1,5 år kan det by på litt mer utfordringer, de fleste skal igjennom en periode hvor de liker å bestemme litt selv. De er fortsatt stort sett blide, men ikke så lette å distrahere med effekter, og har et høyere tempo. Men man kan få veldig fine bilder allikevel.

2-3 år og oppover: Det er stor forskjell på barna her, noen er veldig utadvente og andre er litt mer sjenerte. Dersom barnet er svært interessert i noe er det lurt å informere fotografen om dette på forhånd, så man har litt mer å spille på. De aller fleste slipper seg løs når de bli husvarme, og her blir det som regel mye smil og latterbilder.

Olivia, 4 mnd

Skal vi ta bildene inne eller ute?

Det er greit å vite forskjell på hva slags resultat man får ved de forskjellige typene av fotografering. Innebilder skjer ofte i studio, der det er en bakgrunn og en setting som barnet skal være innenfor. Studiobilder har et stilrent og klassisk utseende, men man kan variere farge på bakgrunn og forskjellige rekvisitter barnet kan sitte på/oppi eller ting de kan leke med. Disse bildene har et litt mer oppstilt preg, i og med at barnet må være innenfor en viss radius. Utefotografering er ofte litt mer uformelt, fordi barna har mye er plass å bevege seg på. Hvis man har veldig aktive barn pleier jeg å anbefale utefotografering. Det krever selvfølgelig at fotografen også er ganske aktiv for å henge med barnet på alle dets aktiviteter og oppdagelsesferder :)

Julie, 6 mnd

Hva skal barna ha på seg?

De aller fleste ønsker at barna skal være fine når de skal bli tatt bilder av. Pene og rene i tøyet, matchende farger osv. Dette er helt opp til dere spm foreldre (evt kanskje barna selv) å bestemme, men jeg pleier ofte å anbefale duse klær, det skaper ro og balanse i bildene, samtidig som mørke klær stjeler lys (gjelder mest innefoto). Klærne bør også være uten for mye mønster eller logo/skrift. Dette er fordi det stjeler mye oppmerksomhet og kan virke forstyrrende. Barn bryr seg ikke alt for mye om hva de har på seg (fram til en viss alder, såklart!), men en ting de ikke digger er å skifte klær... Så velg ut noen antrekk på forhånd, gjerne to eller max tre forskjellige.

Selma, 1 år

Kan vi ta søskenbilder?

Såklart er søsken alltid velkommen hos meg. Både på nyfødtfotografering og barnefotografering. Det er alltid hyggelig å ta bilder av barna sammen, og som regel pleier det å bli både søskenbilder og enkeltportretter underveis.

Andreas og Nicolai

Andre tips til barnefotografering:

- Ta gjerne med kosedyr eller andre ting barna liker, dette skaper trygghet. Disse tingene kan selvfølgelig være med på bildene dersom det er ønskelig. Det er alltid hyggelig å forevige barnet med sitt kjæreste kosedyr :)

- Ta med litt mat og drikke, smoothie, youghurt eller kjeks. Barn vil ofte ha en matpause.

- Underveis i fotograferingen er det helt sikkert behov for underholdning av barnet. Test litt på barnet på forhånd hva det ler av. Kanskje er det ett nys? Gjemsel? En sang? Det kan være mye forskjellig, så vær uredd og kreativ.

Ta gjerne kontakt dersom dere lurer på noe mer i forhold til barnefotografering, eller er usikre på noe i forbindelse med dette.

Sofie, 4 år


bottom of page