SPØRSMÅL OG SVAR

NYFØDTFOTOGRAFERING:

Når skal vi bestille nyfødtfoto?

Nyfødtfotografering bør bestilles mens man er gravid, da er det størst sjanse for at jeg har ledig tid til dere når babyen kommer. Et par måneder før termin er et godt tidspunkt å ta kontakt.

Trenger vi ha med noe?

I utgangspunktet ikke. Jeg har masse rekvisiter  til låns i studio som kan brukes dersom det er ønskelig. Men det kan være lurt å ha med litt mat/drikke. Ta på lette klær, eller lag på lag slik at det er lett å kle av seg litt, det er ofte varmt hos meg under nyfødtfotograferinger.

Kan vi ha med noe?

Såklart! Hvis dere har noen ting som dere har lyst til å ha med på bildene, så ta det med! Jo mer personlig - jo bedre :) Send meg gjerne en beskjed i forkant dersom dere har spesielle ønsker.

Hvor lang tid tar det?

Som regel pleier nyfødtfoto å ta 2-3 timer. Litt opp og ned. Babyer har mye behov, de trenger kos, varme, mat, tørr bleie etc. Vi stresser ikke, og bruker god tid slik at babyen har det mest mulig behagelig. Da blir det også finest bilder!

Kan vi ha med søsken?

Ja, det kan dere. Men si i fra på forhånd - slik at jeg er forberedt. Jeg pleier å starte med søskenbilder mens energien enda er god. Kan gjerne ta noen portretter av storesøsken for å varme opp litt, og deretter søskenbildene med babyen.

Hva skal storesøsken ha på?

Ta gjerne nøytrale klær uten for mye print/mønster eller logoer. Helst ikke for mørke klær, det stjeler mye lys og oppmerksomhet.

Kan du komme hjem til oss?

Ja, det kan jeg! Jeg tar gjerne turen hjem til dere for å fotografere den nye verdensborgeren dersom dere ønsker det. Hjemmefotografering er veldig behagelig for foreldre, spesielt hvis man har hatt en tøff start. Jeg bruker kun naturlig lys på hjemmefotografering, så jeg trenger plass ved et vindu - helst det største i huset. Hjemmefotografering koster ikke noe ekstra, men dere må betale for kjøring. Prisen gjelder innenfor Ringerike, Hole og Jevnaker. Utenfor kommer kjøring i tillegg.

BARNEFOTOGRAFERING:

Trenger vi ha med noe?

Det kan være lurt å ha med litt mat og drikke, og evt leker/bamser barnet er glad i. Det skaper trygghet med det som er kjent. Dersom dere ønsker noe personlige rekvisitter er det såklart helt i orden, ellers har jeg en del som kan lånes.

Hvor lang tid tar det?

Som regel er barn utslitte og mister fokus etter en times tid. Noen blir slitne før det, og andre holder ut lengre. Dere kjenner barnet deres best, og ser selv når det er på tide å stoppe.

Hva bør barna ha på?

Ta gjerne nøytrale klær uten for mye print/mønster eller logoer, men velg fremfor alt noe dere selv liker godt. 

Har vi tid til skift underveis?

Ja, man kan gjerne ha med flere skift. Min erfaring er at barn ikke er så glad i å skifte klær, så derfor pleier det å holde med 2 eller 3 skift.

Hva slags rekvisitter har du?

Til barn har jeg noen gåbiler, krakker, trekasser, små stoler, gamle kofferter. I all hovedsak rekvisitter som kan sittes på, eller som barnet kan puttes oppi. Jeg har også noen leker som barna kan låne.

Kan du komme hjem til oss?

Ja, jeg kan komme hjem til dere for å fotografere barnet, eller møte dere på et ønsket sted. Jeg har ikke med lys, så det bør foregå ute, evt hvis det er et sted inne med veldig gode lysforhold. Jeg tar 5,- pr km for kjøring.

LEVERING (for bryllup - se lengre ned):

 

Hva skjer etter fotograferingen?

Etter fotograferingen gjør jeg et utvalg og tar ut de beste bildene. Disse redigerer jeg og legger i et galleri på nett som dere får passord til. Deretter velger dere de bildene dere ønsker, galleriet er åpent i 2 uker så dere har god tid på dere til å bestemme dere.

Når får vi bildene?

Bildene skal være ferdig redigert innen 2 uker, dersom ikke annet er avtalt. Deretter har dere 2 uker på å velge ut de bildene dere ønsker å kjøpe.

Hvordan får vi bildene?

Bildene leveres i et digitalt galleri og kan lastes ned med en PIN-kode. Bildene leveres også i et eget mobilgaller.

Hvordan gjør du det med betaling?

Dere får en faktura tilsendt på mail etter fotograferingen.

BRYLLUPSFOTOGRAFERING:

Hvor mye av dagen kan du være med oss?

Jeg kan være med dere fra morgen til kveld - alt etter hva dere ønsker. Jeg tilbyr alt fra vielse og portretter til heldagsfotografering. Ta kontakt for å skreddersy en pakke som passer for dere og den store dagen.

Skriver du kontrakt med brudepar?

Ja, det gjør jeg i forkant av bryllupet. Denne inneholder alle formaliteter og er veldig greit å ha både for meg og for brudeparet.

Har du depositum eller avbestillingsgebyr?

Jegdeler opp betalingen hvor 5000,- betales før bryllupet og dette beløpet er ikke refundertbart. Resterende beløp betales etter bryllupet og når bildene leveres.

Kan vi møtes i forkant av bryllupet?

Selvfølgelig! Jeg møter dere gjerne flere ganger før bryllupet, jeg vil gjerne bli kjent med dere og vite hva dere ønsker. Jeg kan komme hjem til dere eller avtale et møtested. Jeg kan også være med dere å se på aktuelle steder til fotografering hvis dere ønsker det.

Skal vi ha med noe på selve bryllupsdagen?

For min del trenger dere ikke ha med noe spesielt, men jeg har en del anbefalinger som dere kan vurdere:

- Proviant - Ta med noe mat og drikke til fotograferingen etter vielsen. Kanskje har man spist litt lite frokost siden man har tusenvis av sommerfugler i magen. Da er det veldig greit å ha litt mat og drikke, frukt eller sjokolade. Hold blodsukkeret oppe - da blir det finere bilder :)

- Sko - Ta med ekstra sko i tilfelle vi skal gå uti en åker eller et sted som penskoa kan bli møkkete.

- Teppe - Ta med et hvitt teppe som dere kan sitte på. Kanskje finner vi et sted dere kan sette dere ned og nyte en utsikt?

- Paraply - Alltid kjekt å ha hvis regnskura er rett i nærheten.

- Andre rekvisitter - Ballonger, musserende vin og glass eller andre effekter dere har lyst til å ha med på bildene. Se gjerne på inspirasjon på forhånd.

Hvor lang tid tar bildene etter vielsen?

Dette varierer litt ift hvor mye tid man har fram til middagen, og hvor mye tid brudeparet har lyst til å bruke på bildene. Ofte setter man av rundt 1-1,5 time pluss kjøring - da har jeg tid til å slappe av litt underveis og stoppe et par forskjellig steder underveis.

Hva gjør vi hvis det regner?

Dette må brudeparet selv kjenne på, men jeg vil absolutt anbefale å ta utebilder selv om det regner. Det er nydelig lys selv om det regner, og man kan leke med rekvisitter her også. Kanskje dere kan ha matchende gummistøvler? Eller en gul paraply? Jeg har en transparent paraply som kan lånes, den er veldig nøytral og gir fint lys igjennom. Vær forberedt på regn, og ikke la det legge noe demper på dagen. Dagen er som den er, man får ikke gjort noe med været, bare humøret :)

Kan vi ta familiebilder?

Ja, familiebilder kan tas - gjerne rett etter vielsen eller ved ankomst til selskapslokalet. Dette må avtales på forhånd. Finn gjerne en person i familien som kjenner de fleste, som kan hjelpe meg å dirigere og hanke inn de som skal være med på de forskjellige bildene. Gi denne personen en liste over hvilke bilder dere ønsker dere.

Hvor mange bilder får vi?

Dette varierer veldig, men en halvdagsfotografering gir 300-400 bilder og en heldagsfotografering gir 400-600 bilder. Sånn cirka-cirka. 

Får vi alle rettighetene til bildene?

Hos meg får dere privat bruksrett på alle bildene jeg leverer. Dvs at dere kan bruke bildene som dere vil, fremkalle, pinte, forstørre, takkekort, album etc. Bildene kan også publiseres på nett, og da skal jeg krediteres med navn. Bildene kan ikke videreformidles til tredjeparter som feks leverandørr av blomster, hår, selskapslokaler uten min tillatelse.

Kan vi få alle de uredigerte bildene?

Nei, det kan dere ikke. Jeg leverer kun ferdig redigerte bilder.

Kan du lage album og takkekort?

Ja, det kan jeg. Spør meg gjerne om veiledning og priser.

Hvor lang leveringtid har du?

På bryllupsfoto er leveringstiden ca 4 uker.

Hvordan betaler vi?

Betaling skjer via faktura, og betalingen skjer før bildene leveres.

Hvis vi mister minnepennen og ingen av bildene er lagret noe annet sted, kan du hjelpe oss?

Ja, jeg har bildene lagret hos meg. Anbefaler dere å lagre bildene flere steder, men ta kontakt hvis dere mister bildene.